(untitled) (Tidsskrift for Praktisk Teologi, 2020)
Artikkelen er en lett bearbeidet utgave av forfatterens avskjedsforelesning ved MF, holdt i oktober2014. Det sentrale tema som teksten søker å belyse er dette. Hvordan kan vi forstå sammenhengenmellom kristen gudstro og kristen spiritualitet? Hvilken betydning har gudstroen slik den kommertil uttrykk i kirkens teologi med tanke på kristen spiritualitet forstått som de erfaringer og den praksis som følger av denne tro. Sentralt står overbevisningen om at Gud alltid er større (”Sempermajor”) enn det våre teologiske formuleringer kan fange. Men nettopp derfor er det avgjørende viktig å arbeide kritisk og konstruktivt med våre gudsbilder og gudsforestillinger. Et sentralt anliggende i denne sammenhengen er bildet av ”en Gud som bøyer seg mot jorden”. I skapelsen oginkarnasjonen gjør den treenige Gud sin gjerning for å redde det liv og den jord han elsker. Detteutfordrer både kristne fellesskap og enkeltmennesker til ”en jordfestet spiritualiet”.